1074 Budapest, Rózsák tere 10.

2021. 03.12.

dr. Rojkovich Bernadette, a Budai Irgalmasrendi Kórház ambulanciavezető főorvosa és a Magyar Bioetikai Társaság elnöke röviden összefoglalta számunkra a legfontosabb tudnivalókat a koronavírus elleni oltásról. Március 16-án (kedden) 18 órától egy online beszélgetésre, kérdezz-felelekre is lehetőségünk lesz, amelyre mindenkit szeretettel várunk! A beszélgetésre feliratkozni a parokia.rozsaktere@gmail.com e-mail címen lehet.

A SARS-CoV-2 nevezetű koronavírus-19 járvány megváltoztatta eddigi életünket. A fertőzés elkerülése érdekében a távolságtartás, a maszkviselés, a gyakori kézmosás szigorú rendszabályait be kell tartani, a társas és családi kapcsolatainkat korlátozni. Ismét eljött a nagyböjt ideje és a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk. A járványt a védőoltásokkal lehet megfékezni.

A védőoltással a kórokozó ellen a szervezet védekezőképességét fokozzuk. Az aktív immunizálás során az eddig használt vakcinákkal elölt vagy legyengített kórokozót – vagy a kórokozó fehérje részét – adunk be, ami a szervezetben az immunsejtek működése és ellenanyag-termelése révén védettséget okoz. Az új típusú hírvívő-RNS típusú védőoltás nem tartalmaz gyengített vagy elölt vírust, hanem a vírus RNS-ének egy rövid szakaszát tartalmazza, mely szervezetünkbe jutva velünk termelteti azt a tüskefehérjét, mely a vírus fehérjeburkának része, és amely ellen így a szervezetünk ellenanyagot termel. Az ilyen típusú vakcina fejlesztése évek óta folyik más kórokozók ellen, ezért a koronavírus elleni új vakcinák kifejlesztése nem egy új, ismeretlen technológián alapszik. A pandémiára tekintettel az európai és hazai gyógyszerfelügyeleti hatóságok gyorsított eljárás keretében engedélyezték ezeknek a védőoltásoknak a használatát, csak hatásos és biztonságos oltóanyagok kerülnek forgalomba. Az egyén és a társadalom érdeke is azt kívánja, hogy a nyájimmunitás a védőoltás révén minél hamarabb kialakuljon. Bízzunk az egészségügyi dolgozókban, fogadjuk el azt az oltást, ami életkorunk és egyéb betegségeink szempontjából a legelőnyösebb.

A .ppt bemutató letölthető ide kattintva.

Minden jog fenntartva © Budapesti Görögkatolikus Parókia, 2023.

Cím: 1074 Budapest, Rózsák tere 10.  ¦  Telefonszám: +361 322-40072

0
Intézmények
0
Közösségek
0
Karitatív