1074 Budapest, Rózsák tere 10.

Önkéntes egyházfenntartás

Tisztelettel szeretnénk kérni híveinket, hogy segítsék egyházközségünk fennmaradását támogatásukkal. Ezáltal a lent részletezett pontokon túl támogat minket abban, hogy hatékonyan tudjunk segítséget nyújtani a hozzánk tartozó rászorulókon, bajba jutottakon.

Az alábbiakban szeretnénk kicsit részletesebben is kifejteni, ez milyen keretek között működik és miért van feltétlenül szükségünk az Önök hozzájárulására.

Mi az egyházfenntartás?

Régen egyházadónak hívták. Ilyen ma már nincs, de a köznyelvben ez a kifejezés honosodott meg. Az egyházi hozzájárulás félrevezető kifejezés, hiszen Magyarországon az egyházközségek nem kapnak közvetlen állami vagy egyházi normatív támogatást, hanem a területükön élő hívek tartják fenn közösségüket. Az Anyaszentegyház 5. parancsolata tapintatoson rögzíti: “Az Egyházat lehetőséged szerint anyagi hozzájárulásoddal is támogasd!”

 1. Mire szolgál az egyházfenntartás?
 • Templomunk fenntartását, fejlesztését, egyházközségi épületeink üzemeltetését fedezi
 • A lelkipásztorok megélhetésének biztosítja
 • Az egyházközség alkalmazottainak (hitoktató, kántor, sekrestyés, stb.) díjazását és az utánuk fizetett állami közterheket (adók, járulékok) fedezzük belőle
 • Karitatív, oktatási és kulturális tevékenységek, hittanos rendezvények, programok szervezését segíti
 • Egyházközségünkhöz való tartozás kifejezését jelenti

 

 1. Kire vonatkozik az egyházfenntartás?

Az egyházközség fenntartó tagja az a felnőtt, jövedelemmel rendelkező személy, aki vállalja, hogy évente legalább egyszer anyagilag részt vállal a közösségünk fenntartásában. Az egyházfenntartás fizetése önkéntes, de ugyanakkor lelkiismereti, Isten előtti kötelezettség, amire rendszeresen figyelmeztetjük híveinket és családjainkat.

 1. Az egyházfenntartás mértéke

A Magyar Püspöki Kar állásfoglalása szerint a család összes adózott jövedelmének 1%-a. Ebbe az összegbe természetesen nem számít bele a gyermekek után családi pótlék, árvaellátás, egyéb szociális ellátás. Az elv iránymutatás: a jövedelemmel rendelkező személy befizetését a helyi körülmények és az egyéni élethelyzetek hol növelik, hol csökkentik.

Ha 240.000 Ft nettó havi átlagjövedelmem van, akkor a következőképpen számolok: 12×240.000:100= 28.800 Ft.

Másik példa: ha valakinek 200.000 Ft a havi jövedelme, akkor a képlet a következő: 12×200.000:100=24.000 Ft

Ez az egy százalék nem tévesztendő össze a személyi jövedelemadó felajánlható 2-szer 1 %-ával!

 1. Az egyházfenntartás fizetésének módjai
 • Átutalás (éves, féléves, negyedéves, vagy havi) lehetősége

A Budapesti Görögkatolikus Parókia számlaszáma: 11707024-20333546 OTP Bank

Kérjük, hogy a közlemény rovatba tüntesse fel a nevét és címét!

 • Irodai és sekrestyei befizetés vagy postai befizetés sárga utalványon

Fontosnak tartjuk azonban, hogy ne csak kérjünk, hanem adjunk is! Akinek olyan nehézzé vált az élete, hogy ideiglenesen vagy véglegesen nem tud részt venni a közös költségek viselésében, kérjük, jelezze ezt! Szükség esetén az egyházközség szerény segítséget is tud adni bajba jutott tagjainak.

Minden jog fenntartva © Budapesti Görögkatolikus Parókia, 2021.

Cím: 1074 Budapest, Rózsák tere 10.  ¦  Telefonszám: +361 322-4007 ¦  Irodai nyitvatartás:Hétfőtől péntekig 9:00–11:00 és 15:00–18:00 

0
Intézmények
0
Közösségek
0
Karitatív